Σελίδες

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012


 Με λουκέτο απειλούνται οι μονάδες εντατικής θεραπείας


Μεγάλα τα κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές

Google Adsense Center

Με... λουκέτο απειλούνται οι μονάδες εντατικής θεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας μας. Πολλά κρεβάτια συνεχίζουν να μένουν κλειστά εξαιτίας της έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών, ενώ τα προγράμματα των εφημεριών βγαίνουν με το... ζόρι
και δεν επαρκούν για να καλύψουν όλο τον μήνα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου “Παπανικολάου”, όπου οι γιατροί που έχουν απομείνει είναι αναγκασμένοι να κάνουν 8-10 εφημερίες τον μήνα προκειμένου να μένει ανοιχτή η μονάδα όλο τον μήνα. Ωστόσο, η κατάσταση είναι οριακή και ήδη αναζητούνται λύσεις, διαφορετικά η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης δηλώνει έτοιμη να στείλει εξώδικο στο νοσοκομείο και να ενημερώσει και τον εισαγγελέα.
“Οι μονάδες εντατικής είναι σε οριακό σημείο. Κινδυνεύουν να κλείσουν, διότι δεν υπάρχουν γιατροί. Ήδη η Β’ ΜΕΘ στο ‘Παπανικολάου’ αδυνατεί να βγάλει πρόγραμμα εφημεριών για όλο τον Νοέμβριο. Περιμένουμε να δούμε αν θα προκύψει κάποια λύση στο θέμα, διαφορετικά θα ενημερώσουμε τον εισαγγελέα”, δηλώνει στη “Μ” ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Στρατής Πλωμαρίτης.
Κλειστές εδώ και χρόνια παραμένουν και οι τρεις από τις συνολικά 10 κλίνες ΜΕΘ του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, ενώ μόλις οκτώ κλίνες διαθέτει η εντατική μονάδα παίδων του ίδιου νοσοκομείου, η οποία καλείται να εξυπηρετήσει τα περιστατικά από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
“Στη μονάδα μας λειτουργούν επτά από τα δέκα κρεβάτια. Πάσχουμε κυρίως από νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Υπάρχουν περιπτώσεις που έρχονται βαριά περιστατικά και δεν υπάρχει ελεύθερο κρεβάτι ΜΕΘ ούτε στο Ιπποκράτειο, ούτε σε κάποιο άλλο νοσοκομείο. Τότε αναγκαζόμαστε να νοσηλεύσουμε τον ασθενή στη χειρουργική ή την καρδιολογική μονάδα του νοσοκομείου, όπου υπάρχει η απαραίτητη υποδομή”, τονίζει στη “Μ” η διευθύντρια της ΜΕΘ ενηλίκων του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Νικολέττα Γερογιάννη.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ΜΕΘ του νοσοκομείου χρειάζεται μία μόνιμη νοσοκόμα, αφού κάποιες φορές, για να μπορέσουν να μετακινήσουν έναν ασθενή, μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν μία με μιάμιση ώρα μέχρι να βρεθεί νοσοκόμα.
“Σε ένα τόσο μεγάλο νοσοκομείο όπως το Ιπποκράτειο, με τόσες κλινικές και τόσα περιστατικά, θα έπρεπε να υπήρχαν τουλάχιστον 40 κλίνες εντατικής θεραπείας. Είναι ένας τομέας που χρειάζεται ενίσχυση”, λεει χαρακτηριστικά η κ. Γερογιάννη.

Κλειστές ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα
Απογοητευτική όμως είναι η κατάσταση που επικρατεί και σε άλλες μονάδες εντατικής θεραπείας νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νοσοκομείο του Κιλκίς δεν έχει ΜΕΘ, ενώ το νέο νοσοκομείο της Κατερίνης έχει μονάδα εντατικής θεραπείας η οποία δεν λειτουργεί διότι δεν υπάρχουν γιατροί. Στη Χαλκιδική, η ΜΕΘ του νοσοκομείου Πολυγύρου απέκτησε επιτέλους τον δικό της χώρο, αλλά δεν λειτουργεί διότι δεν διαθέτει ούτε εξοπλισμό ούτε προσωπικό. Όσο για τη ΜΕΘ του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης, αυτή παραμένει στα χαρτιά, αφού τα επτά κρεβάτια που διαθέτει παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού. Συνεπώς, όλα τα περιστατικά της Δυτικής Μακεδονίας καλείται να καλύψει η ΜΕΘ του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, η οποία διαθέτει έξι κρεβάτια και οι ελάχιστοι γιατροί που έχουν απομείνει δίνουν τον δικό τους αγώνα για να τα κρατήσουν όλα ανοιχτά.
Αποτέλεσμα είναι να συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου των ασθενών και των συγγενών τους, οι οποίοι φτάνουν από τη Νότια Ελλάδα στη Βόρεια κι από τη Θεσσαλία στη Θράκη για να βρουν άδειο κρεβάτι εντατικής θεραπείας, ενώ η λίστα αναμονής καθημερινά ξεπερνά τους 30-40 ασθενείς.
Επιπλέον, τα κλειστά και αχρησιμοποίητα κρεβάτια, μαζί με τα μηχανήματα που τα συνοδεύουν, κοστίζουν τουλάχιστον 150.000 ευρώ το ένα.

Λήγουν οι συμβάσεις
Την ίδια στιγμή, έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουν κλείσει περίπου 80 κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες είχαν ανοίξει για την αντιμετώπιση των περιστατικών της νέας γρίπης, καθώς λήγουν οι συμβάσεις των γιατρών που είχαν προσληφθεί για τον σκοπό αυτό.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγητής Απόστολος Αρμαγανίδης, κλειστές παραμένουν άλλες 70 κλίνες ΜΕΘ εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού. Την ίδια στιγμή, ελάχιστοι είναι πλέον οι γιατροί που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν την ειδικότητα που θα τους επιτρέψει να εργαστούν στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία δύο χρόνια προκηρύχθηκαν περίπου 80 θέσεις εξειδικευμένων γιατρών, ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι δεν ξεπέρασαν τους 25.
“Το πρόβλημα εντείνεται και από το σύστημα εφημεριών. Στις μικρές μονάδες εντατικής τέσσερις γιατροί πραγματοποιούν έως πέντε εφημερίες τον μήνα, εξαιτίας του πλαφόν που προβλέπει ο νόμος. Το αποτέλεσμα είναι τις υπόλοιπες 16-20 μέρες οι κλίνες να μένουν ακάλυπτες, ενώ σε περίπτωση που κάποιος παραιτηθεί ή αρρωστήσει, δεν μπορεί να εφημερεύσει κανείς στη θέση του. Έτσι χάνονται και οι εφημερίες του μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης”, τονίζει ο κ. Αρμαγανίδης.

http://www.makthes.gr/news/reportage/65278/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου